Nie lubisz płacić za przesyłkę?
ALINESS OMEGA 3 FISH FORTE EPA 500MG DHA 250MG 90 KAPSUŁEK
Opis
Aliness Kwasy tłuszczowe Omega 3 FORTE w kapsułkach Olej rybi z sardeli europejskiej Wysokie stężenie kwasów EPA i DHA
Suplement diety Aliness Fish Omega 3 FORTE to źródło naturalnych kwasów omega 3 pochodzących z oleju rybiego w formie miękkich kapsułek. Produkt charakteryzuje się wysokim stężeniem kwasów EPA i DHA. Wspiera zdrowie serca, mózgu i dba o dobry wzrok.
Głównym składnikiem produktu jest wysokiej jakości olej rybi pozyskiwany z sardeli europejskiej, który charakteryzuje się silną koncentracją naturalnych kwasów Omega 3 – EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Każda kapsułka dostarcza aż 750mg niezbędnych kwasów omega 3, w tym 500mg EPA oraz 250mg DHA.
Kwasy Omega 3 to wspólna nazwa dla grupy związków należących do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Niezbędne, ponieważ w przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych, organizm nie jest w stanie sam ich wytwarzać, a są potrzebne na wielu poziomach jego funkcjonowania. Dlatego muszą być dostarczane w odpowiednich ilościach w pożywieniu.
Kwasy tłuszczowe Omega 3 mają korzystny wpływ na zdrowie a ich suplementacja jest zalecana dla osób w każdym etapie życia. Wpływają na prawidłowe funkcjonowanie serca, dbają o wzrok i utrzymują prawidłowe funkcje mózgu.
Dostarczanie zarówno kwasów omega-3 jak i omega-6 jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Istotne jednak aby zachować ich odpowiedni stosunek w diecie. Optymalny stosunek omega-3 do omega-6 to 1:4.
Niestety najczęściej w diecie równowaga ta jest znacznie przesunięta w kierunku nadmiernego spożycia kwasów omega 6. Dzieje się tak, ponieważ główną część pożywienia stanowią produkty pochodzenia zwierzęcego, w których przeważają nasycone kwasy tłuszczowe, a także kwasy omega-6. Niewiele spożywa się natomiast ryb i owoców morza oraz produktów roślinnych (olejów), stanowiących naturalne bogactwo kwasów omega 3.
Konsekwencją takiego stylu żywienia jest zaburzenie proporcji omega-3 do omega-6, która wynosi 1:15, a nawet 1:20. Skutkiem dłuższego utrzymywania takiego stanu jest pojawianie się w organizmie związków prozapalnych, powstających z nadmiernej ilości kwasów omega-6. Nie należy eliminować z diety ani jednych, ani drugich kwasów tłuszczowych, ale odżywiać się w sposób zbilansowany, dostarczając zarówno kwasy omega-3 jak i omega-6 w proporcji jak najbardziej zbliżonej do optymalnej.