WŁAŚCIWOŚCI WITAMINY C
Witamina C jest witaminą, jaką możemy pozyskać naturalnie dla naszego organizmu np. z warzyw i owoców. Dlatego tak ważne jest spożywanie codziennie porcji tych produktów i co równie istotne w mało przetworzonej postaci. Im jedzenie jest mniej naturalne, tym mniej w nim witaminy C.
NIEDOBORY WITAMINY C
Niedobory witaminy C powodują chorobę nazywaną szkorbut. Jest to choroba, jaka dotykała kiedyś marynarzy, którzy długo płynęli statkami i z tego powodu nie mogli spożywać owoców i warzyw, które szybko ulegały gniciu. Jedzeniem marynarzy było beczkowane solone mięso, które nie zapewniało, odpowiedniej dawki witaminy C. Konsekwencją szkorbuty było między innymi wypadanie zębów, złamania, bóle mięśniowe. Witamina C jest ważną substancją, która wspiera produkcję kolagenu w naszym ciele i stąd wyżej wymienione objawy, jakie mogą spotkać również nas dziś, jeśli cierpimy na niedobory tej witaminy.
ZALETY SUPLEMENTACJI WITAMINY C
- Wspiera produkcję kolagenu, czyli chroni nas przed szkorbutem, wspiera silne i mocne kości, pomaga utrzymać w dobrym stanie włosy oraz skórę
- Witamina C pomaga szybciej goić się ranom oraz wspomaga leczenie kontuzji
- Witamina C wspiera również naszą odporność i pozwala lepiej sobie radzić z sezonowymi przeziębieniami i grypą
- Witamina C wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu. Podnosi frakcję HDL oraz obniża LDL
- Witamina C jest silnym antyoksydantem, co znaczy, że dba o późniejsze starzenie się naszego organizmu
- Niski poziom witaminy C u mężczyzn wpływa na obniżenie jakości nasienia
- Witamina C wspomaga przyswajanie żelaza, wiec jest wskazana dla osób cierpiących na anemię oraz dla sportowców, którzy niszczą bardzo dużo czerwonych krwinek podczas treningów
- Witamina C może pozytywnie pływać na krążenie krwi. Może to być istotna informacja dla osób, które cierpią na zimne stopy i dłonie
- Istnieją doniesienia, że witamina C ze względu na swoje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne może wspomagać leczenie chorób neurodegeneracyjnych takich jak choćby alzheimer
Witamina C ze względu na zdolności wygaszania stanów zapalnych i niwelowania wolnych rodników nie jest wskazana w okresie około treningowym dla osób trenujących sylwetkowo. Stan zapalny i wolne rodniki są istotnym czynnikiem uruchamiającym naprawę i tym samym wzrost mięśni. Warto odczekać z przyjęciem witaminy C około 2-3 godzin od zakończonej jednostki treningowej.
W przypadku osób trenujących wytrzymałościowo przyjęcie witaminy C zaraz po treningu jest nie najgorszym pomysłem, ponieważ niweluje nadmiar wolnych rodników, jakie są wytwarzane podczas długich jednostek treningowych.
ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINĘ C
Dzienne zapotrzebowanie waha się w okolicach 200 do 2000 mg. U osób aktywnych fizycznie i sportowców zaleca się zdecydowanie górną granicę dawki. U osób prowadzących siedzący tryb życia zaleca się dawkę w okolicach 500 mg do 1000 mg w okresach jesiennozimowych. Zbyt duże dawki nie są niebezpieczne dla zdrowia, ale mogą powodować bolesności brzucha oraz rozwolnienie.
Sam osobiście stosuję i polecam witaminę C z firmy Aliness, która jako jedyna na rynku ma czas wchłaniania nawet do 12 godzin. Długie uwalnianie sprawia, że nie musimy łykać kilka mniejszych porcji w trakcie dnia, aby dostarczyć sobie całodzienne zapotrzebowanie. Również polecam wersję w postaci bezcukrowych drażetek do ssania, jeśli macie problem z połykaniem tabletek.