CZYM JEST MORINGA
Wiele substancji używanych we współczesnej medycynie pochodzi od roślin i ziół. Były one używane przez naszych przodków, jako lekarstwa na różne schorzenia. Naukowcy selekcjonowali konkretne substancje, które działały w określony, pozytywny sposób na nasz organizm i na ich bazie zaczęto wytwarzać leki. Jednym z takich ziół jest Moringa, którą można dziś stosować w formie suplementu.
WŁAŚCIWOŚCI MORINGI
Jest to roślina znana już z czasów starożytnych. Ze względu na swoje lecznicze właściwości była używana w wielu krajach świata. Nazywana jest drzewem chrzanowym, ponieważ korzenie jej drzewa w smaku przypominają właśnie chrzan.
ZALETY STOSOWANIA MORINGI
- Moringa może być stosowna jako pomoc w niedożywieniu lub złym odżywianiu. Wynika to z faktu, że liście tej rośliny zawierają w sobie najważniejsze dla naszego organizmu aminokwasy, kwasy tłuszczowe oraz składniki mineralne i witaminy.
- Jest bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy, związków przeciwzapalnych i błonnika.
- Zawiera w swoim składzie zeatynę - antyoksydant, który ułatwia przyswajanie witamin i minerałów.
- Pomaga na różne dolegliwości takie jak: anemia, gorączka, katar i inne choroby górnych dróg oddechowych.
- Zawarty w niej salwesterol jest w działaniu na ludzki organizm podobny do antybiotyku.
- Przeprowadzone badania u zwierząt wskazały, że Moringa może zmniejszać powstawanie nowej tkanki tłuszczowej, a nawet zwiększać rozpad już istniejącej. Niestety nie ma pewności, czy taki sam efekt byłby uzyskany u ludzi.
- Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
- Wspomaga lepszy wygląd skóry i poprawia cerę.
- Poprawia stan włosów.
- Niweluje efekty zmęczenia i jego odczuwanie w trakcie doby.
- Reguluje wysokość ciśnienia tętniczego.
- Poprawia pracę tarczycy.
DAWKOWANIE MORINGI
Dawkowanie waha się w granicach od 500 mg do 2000 mg. Warto zaznaczyć, że należy zaczynać suplementację od małych dawek i stopniowo ją zwiększać. Moringa jest bezpieczna w stosowaniu i nie zauważono skutków ubocznych przy przyjmowaniu regularnie zalecanych dawek.
Autor: Artur Jobda - Doświadczony trener personalny, szkoleniowiec, instruktor kulturystyki, rekreacji ruchowej oraz fitness, certyfikowany instruktor Blackroll. Specjalizuje się w prowadzeniu zajęć indywidualnych i grupowych, korekcji wad postawy i nauki poprawnego wykonywania ćwiczeń, dobieraniu odpowiednich planów treningowych i żywieniowych. Pracuje z ludźmi po urazach, jak i sportowcami – zawodnikami sportów walki, biegów OCR, kolarzami.
Źródło:
1. Hakim Bey, All Things Moringa. The Story of an Amazing Tree of Life, 2010 Kathryn A. Witt, The Nutrient Content of Moringa oleifera Leaves, „ECHO Research Notes” [data publikacji 2013-10-20].
2.Fuglie L.J., The Miracle Tree: Moringa oleifera: Natural Nutrition for the Tropics. Church World Service, 2001.
3. Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Grdeń M., Właściwości terapeutyczne Moringa oleifera, „Med Rodz” 2017, nr 20(2), s. 111-117,
4. Anwar F., Latif S., Ashraf M., Gilani A.H., Moringa oleifera: a food plant with multiple medicinal uses, „Phytother Res” 2007, nr 21(1), s. 17-25.