Jak działają enzymy trawienne
CZYM SĄ ENZYMY TRAWIENNE
Enzymy trawienne są, jak sama nazwa wskazuje, substancjami, które naturalnie wydzielają się w naszym przewodzie pokarmowym w celu strawienia pokarmu. Do głównych poznanych enzymów trawiennych zaliczamy amylazę, lipazę oraz proteazy. Nie są to oczywiście jedyne enzymy. Mamy choćby laktazę, która odpowiada za rozkład laktozy zawartej w nabiale lub enzymy roślinne, takie jak zawarta w ananasie bromelaina. Niezależnie od ich pochodzenia, ich główna funkcja zostaje niezmienna i jest to trawienie pokarmu, jaki spożywamy.
Działanie enzymów zaczyna się już w jamie ustnej. Enzymy zawarte w ślinie rozdrabniają wstępnie pokarm podczas przeżuwania. Najwięcej enzymów znajduje się w naszych jelitach. W mniejszym stopniu w żołądku i dwunastnicy. Za ich wydzielanie odpowiedzialne są w naszym organizmie między innymi trzustka oraz jelito cienkie.
KIEDY STOSOWAĆ ENZYMY TRAWIENNE
- W przypadku nieprawidłowo funkcjonujących jelit, bądź trzustki mogą występować problemy z odpowiednim wydzielaniem enzymów i tym samym kłopoty z trawieniem. Suplementacja enzymami pozwala odciążyć nieprawidłowo funkcjonujący narząd, a także w pełnie wykorzystywać spożywany pokarm.
- W przypadku długiego wykluczenia danego pokarmu, na przykład mięsa, enzymy trawienne odpowiedzialne za jego trawienie zanikają. Nagłe wprowadzenie pokarmu do diety może wiązać się z uczuciem ciężkości, odbijaniem lub wzdęciami z powodu zalegania niestrawionego jedzenia w naszym przewodzie pokarmowym. Jeśli spotyka nas tego typu problem, to enzymy trawienne przyjmujemy do posiłku, w którym występuje produkt, po którym czujemy się kiepsko lub którego dawno nie spożywaliśmy.
- W przypadku niedoborów pokarmowych, takich jak na przykład niski poziom żelaza i związana z tym anemia, enzymy trawienne pomogą lepiej wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu.
- Gdy raz na jakiś czas idziemy zjeść coś niezdrowego typu fastfood, czy to dla smaku, czy w nagrodę za trzymanie diety, możemy spożyć enzymy trawienne razem z przetworzonym jedzeniem. Sprawi to, że nie będziemy czuć się ciężko po takim cheatmealu.
- Enzymy działają również przeciwzapalnie oraz oczyszczająco na nasz organizm. W tym przypadku niezbędne jest spożywanie enzymów w odstępie od posiłku. Dzięki takiemu zastosowaniu enzymy mają możliwość zająć się rozkładaniem biofilmów, czyli otoczek ochronnych bakterii, oraz rozłożyć zalegające resztki w przewodzie pokarmowym.
- W chorobach autoimmunologicznych. Spożywanie enzymów pomaga trawić jedzenie w całości, co zmniejsza ryzyko przedostania się antygenu do naszej krwi, co mogłoby spowodować zwiększone wydzielanie białych krwinek, a co za tym idzie aktywację układu odpornościowego, który mógłby przez przypadek zaatakować również komórki własne naszego organizmu.
- Bromelaina, czyli enzym roślinny, jest często polecany w celu łagodzenia stanów zapalnych, po przebytych kontuzjach lub operacjach. Warto jednak w tym przypadku skonsultować się ze specjalistą w celu dobrania odpowiedniej dawki oraz rodzaju suplementu.
JAK STOSOWAĆ ENZYMY TRAWIENNE?
- Jeśli chodzi o suplementację w celu poprawy trawienia, warto zacząć od jednej kapsułki i obserwować odpowiedź naszego organizmu. Jeśli nadal czujemy się ciężko, to zwiększamy ilość tabletek do 2, a następnie do 3 w celu dobrania prawidłowej dawki.
- W celu łagodzenia stanów zapalnych suplementacja powinna być większa i sięgać 4-6 tabletek rozłożonych na cały dzień między posiłkami.
Warto zaznaczyć, że suplementacja enzymami trawiennymi jest bezpieczna i nie da się ich przedawkować, o ile nie wpadniemy na pomysł zjedzenia całego opakowania na raz.
Autor: Artur Jobda - Doświadczony trener personalny, szkoleniowiec, instruktor kulturystyki, rekreacji ruchowej oraz fitness, certyfikowany instruktor Blackroll. Specjalizuje się w prowadzeniu zajęć indywidualnych i grupowych, korekcji wad postawy i nauki poprawnego wykonywania ćwiczeń, dobieraniu odpowiednich planów treningowych i żywieniowych. Pracuje z ludźmi po urazach, jak i sportowcami – zawodnikami sportów walki, biegów OCR, kolarzami.
Źródła:
Knill-Jones RP, Pearce H, Batten J, Williams R. Comparative trial of Nutrizym in chronic pancreatic insufficiency. https://
Muss C, Mosgoeller W, Endler T. Papaya preparation (Caricol®) in digestive disorders. https://
Levine ME, Koch SY, Koch KL. Lipase Supplementation before a High-Fat Meal Reduces Perceptions of Fullness in Healthy. https://