WŁAŚCIWOŚCI, DZIAŁANIE I STOSOWANIE CHROMU
Chrom jest pierwiastkiem chemicznym, który w swoim naturalnym stanie jest twardym, ale kruchym metalem. Należy do minerałów śladowych, które są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania jedynie w niewielkich ilościach. Najczęstszą wymienianą korzyścią z suplementacji chromu jest lepsza kontrola poziomu glukozy we krwi, dlatego jest polecany osobom z problemami z gospodarką węglowodanową np. cukrzycą. Jednak to nie wszystko, ponieważ badania pokazują jego dobroczynny wpływ również na serce, mózg, a także kontrolę łaknienia i masę ciała.
NA CO WPŁYWA CHROM
- Chrom może pomóc w ochronie stabilności DNA.
- Wpływa na poprawę układu sercowo-naczyniowego.
- Pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi i zapobiega cukrzycy poprzez wspomaganie działania insuliny.
- Pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu i utrzymać tętnice w lepszym stanie.
- Hamuje niekontrolowane przejadanie się i tym samym zapobiega przyrostom masy ciała.
- Obniżenie poziomu insuliny nie pozostaje bez wpływu na nasz mózg. Optymalny poziom insuliny pomaga zapobiegać pogorszeniu funkcji poznawczych zwłaszcza związanych ze starzeniem. Chrom wspomaga działanie insuliny, zapobiega jej wahaniom i tym samym wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
- Wahania poziomu glukozy w naszym krwiobiegu często powodują problemy skórne takie jak trądzik i przyśpieszone starzenie (zmarszczki). Chrom pomaga stabilizować poziom glukozy i tym samym wspiera walkę z tego typu przypadłościami.
- Wszystkie makroelementy są istotne dla naszego organizmu, aby ten mógł efektywnie spalać kalorie i wspomagać prawidłową pracę mięśni. Są to między innymi wapń, magnez i właśnie chrom. Będzie to zwłaszcza istotne dla osób, które są na diecie redukcyjnej, u których ze względu na mniejszą ilość przyjmowanej żywności, może dochodzić do niedoborów makroelementów w tym chromu.
- Niektóre problemy ze zdrowiem oczu również mogą być związane z cukrzycą. Przykładem jest jaskra, w której obserwuje się podwyższone stężenie glukozy w krwiobiegu.
- Chrom zmniejsza straty wapnia w naszym organizmie, a co za tym idzie, wzmacnia kości i zmniejsza ich łamliwość.
GDZIE ZNAJDUJE SIĘ CHROM
Chrom jest powszechnie dostępny w żywności takiej jak drożdże piwowarskie, mięso, warzywa, produkty pełnoziarniste. Przenika on w większości z gleby do roślin i w ten sposób zaczyna krążyć w naturze. Mniejsze jego ilości możemy również znaleźć w wodzie. Jeśli dieta jest mocno przetworzona lub nie mamy pewności, czy pokarm spożywany przez nas jest dobrej jakości, to powinniśmy rozważyć jego suplementację. Również sportowcy i osoby intensywnie trenujące powinny się zastanowić nad dodaniem tego suplementu do diety, ponieważ podczas wysiłku fizycznego dochodzi do znacznego wydalania chromu wraz z potem.
ZAPOTRZEBOWANIE NA CHROM
Zapotrzebowanie na chrom oscyluje w granicach 25 mikrogramów dziennie dla kobiet i około 45 mikrogramów dla mężczyzn. Zapotrzebowanie może się zmieniać ze względu na wysiłek fizyczny i problemy z gospodarką węglowodanową.
BEZPIECZEŃSTWO STOSOWANIA
Chrom jest uznawany za substancję bezpieczną, ale jego nadmiar jest toksyczny i może powodować poważne skutki uboczne. Jednak w praktyce przedawkowanie chromu jest bardzo rzadkie, ponieważ chrom w małych ilościach zostaje wchłonięty przez komórki, a resztę organizm skutecznie usuwa pod warunkiem sprawnego funkcjonowania nerek. Nadmierne przedawkowanie chromu prowadzi do uszkodzeń DNA i może nawet przyczynić się do wzrostu wystąpienia nowotworu, więc nie warto przekraczać zalecanej dziennej porcji, a większe dawki skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.
NIEDOBORY CHROMU
Najczęściej niedobory chromu objawiają się taki przypadłościami jak:
- Skoki glukozy we krwi
- Gorsza kondycja kości i stawów
- Brak energii i poczucie zmęczenie
- Trądzik i problemy z cerą
- Wahania wagi
- Wahania apetytu
Autor: Artur Jobda- Doświadczony trener personalny, szkoleniowiec, instruktor kulturystyki, rekreacji ruchowej oraz fitness, certyfikowany instruktor Blackroll. Specjalizuje się w prowadzeniu zajęć indywidualnych i grupowych, korekcji wad postawy i nauki poprawnego wykonywania ćwiczeń, dobieraniu odpowiednich planów treningowych i żywieniowych. Pracuje z ludźmi po urazach, jak i sportowcami – zawodnikami sportów walki, biegów OCR, kolarzami. |
Źródła:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33396030/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28347915/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29803157/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31577642/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10382554/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29412899/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30032219/