Next-Level.pl
MASZ PYTANIA? ZADZWOŃ! (+48) 570 607 607 LUB NAPISZ: SKLEP@NEXT-LEVEL.PL
Najlepsza ilość posiłków w ciągu dnia 0
Najlepsza ilość posiłków w ciągu dnia

Jaka jest najlepsza ilość posiłków w ciągu dnia

Dawniej panował powszechny pogląd, że zdrowe odżywianie powinno polegać na spożywaniu przynajmniej 5 posiłków dziennie. Obecnie wśród osób interesujących się tematyką żywienia można się spotkać również z przeświadczeniem, że ilość posiłków w ciągu dnia nie ma żadnego znaczenia. Czy któreś z powyższych stwierdzeń jest słuszne? W dzisiejszym artykule przeanalizuję literaturę dotyczącą tego zagadnienia i postaram się odpowiedzieć na pytanie z punktu widzenia praktyka.

Wśród zwolenników pierwszej teorii można usłyszeć argument, że spożywanie mniejszej ilości posiłków może się wiązać z spowolnieniem tempa metabolizmu i tym samym może utrudniać odchudzanie. Takie stwierdzenie nie ma żadnego uzasadnienia w literaturze naukowej. Wydatek energetyczny może spadać dopiero po 60 godz. głodówki (1). Krótkotrwała głodówka może nawet minimalnie zwiększyć tempo przemiany materii ze względu na wzrost adrenaliny i noradrenaliny (2, 3). Przeglądy przeprowadzonych badań wykazały, że diety z większą ilością posiłków nie wiążą się ze skuteczniejszą utratą masy ciała (4, 5). Co prawda jedna z meta-analiz wykazała, że większa ilość posiłków może się wiązać z lepszą utratą tkanki tłuszczowej, jednak efekt ten został przypisany zaledwie jednemu z uwzględnionych w nim badań i może być związany z rozbieżnością w dziennym spożyciu energii (6).

W świetle dostępnej literatury naukowej nie można jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie czy konkretna ilość posiłków może mieć korzystny wpływ na odczuwanie głodu. Wiemy natomiast, że zarówno ekstremalnie mała ilość posiłków (<3) i ekstremalnie duża (>6) może wpływać niekorzystnie na kontrolę łaknienia (7).

Duża częstotliwość posiłków wiąże się z ich niewielką objętością, przez co ciężko się nimi najeść, natomiast niewielka ilość posiłków wiąże się z długimi przerwami pomiędzy posiłkami. Kwestia wpływu ilości posiłków na łaknienie wydaje się być nierozstrzygnięta, gdyż wyniki badań w tej materii są niejednoznaczne. Istnieją badania, w których zaobserwowano wzrost łaknienia po zwiększeniu ilości posiłków z 3 do 6 (8, 9). Na kontrolę łaknienia wpływa przede wszystkim ilość białka i błonnika w diecie oraz indeks sytości produktów w diecie.

W swojej praktyce podopiecznym o niewielkiej lub umiarkowanej aktywności fizycznej częściej rekomenduję 3-4 posiłki dziennie niż 4-5. W mojej opinii, w przypadku osoby z niewielką całkowitą przemianą materii, hipotetycznie 1800 kcal, lepiej zaplanować 3 posiłki po 600 kcal niż 6 posiłków po 300 kcal. Z doświadczenia wiem, że taka praktyka często ułatwia podopiecznym przygotowanie posiłków, w konsekwencji zwiększa szansę długoterminowego utrzymania diety i w mojej opinii jest korzystniejsza z punktu widzenia kontroli łaknienia.

Brakuje jednoznacznych dowodów, że spożycie większej ilości posiłków może mieć korzystny wpływ na gospodarkę glukozowo-insulinową. Co prawda istnieją badania, w których odnotowano poprawę glikemii przy większej ilości posiłków (6), to najnowsze badania rzucają zupełnie inne światło na to zagadnienie. Istnieje badanie przeprowadzone wśród otyłych kobiet, w którym odnotowano niższe stężenia insuliny i trójglicerydów w grupie spożywającej 3 posiłki dziennie niż w grupie spożywającej 6 posiłków dziennie (10). W innym badaniu przeprowadzonym wśród zdrowych mężczyzn również odnotowano niekorzystny wpływ większej ilości posiłków na glikemię, natomiast w tym badaniu w jednej grupie spożywano 3 posiłki, w drugiej grupie aż 14 (11). Pod koniec 2019 r. naukowcy z Uniwersytetu w Tel-Awiwie na czele z panią Jakubowicz, znaną w tematyce chronożywienia, opublikowali badanie, w którym wykazali, że u osób z cukrzycą spożycie 3 posiłków w ciągu dnia z obfitym śniadaniem może prowadzi do utraty masy ciała i znacznego obniżenia poziomu HbA1c, apetytu i ogólnej glikemii, a także obniżenia dziennego poziomu insuliny w stosunku do spożycia 6 posiłków (12). Wyniki badań w tej materii wydają się być nierozstrzygnięte.

W przypadku sportowców i osób budujących masę mięśniową warto zwrócić uwagę na potrzebę uzupełniania glikogenu i stymulacji MPS. U takich osób najkorzystniej jest spożywać co najmniej 4 porcje białka po ~0,4 g/kg m. c. równo rozłożone w ciągu dnia w celu optymalizacji MPS i uzupełniać regularnie węglowodany w celu odbudowy zasobów glikogenu (13). Warto zwrócić uwagę, że niektóre źródła białka (np. białko serwatkowe) są szybko przyswajalne i co za tym idzie ich spożycie skutkuje gwałtownym wzrostem MPS, jednak jego maksymalizacja trwa przez krótszy okres czasu. W przypadku spożycia białek dłużej przyswajalnych (białka mięs i ryb, w szczególności tłustych, białka kazeinowe) wzrost MPS jest nieco mniej gwałtowny, bardziej stabilny i długotrwały. Daje to pewne implikacje dotyczące planowania źródeł białka dla osób z poszczególną ilością posiłków. 

 

W przypadku zaawansowanych osób trenujących i sportowców warto zadbać o większą ilość posiłków. Zapotrzebowanie energetyczne takich osób jest bardzo duże i może wynosić nawet powyżej 4000-5000 kcal. Rozparcelowanie takiej ilości kalorii na 3 posiłki byłoby po prostu niepraktyczne. Warto zwrócić uwagę, że posiłkiem nie jest danie na talerzu, ale również koktajl albo przekąska. Jeżeli sportowiec nie odczuwa łaknienia i nie ma ochoty na wiele posiłków stałych w ciągu dnia, może wdrożyć koktajle i przekąski w celu optymalizacji MPS i resyntezy glikogenu.

Z badań naukowych wiadomo, że istotnym aspektem zdrowej diety może być codzienne pilnowanie zbliżonej ilości i godzin posiłków. Nieregularne posiłki mogą wpływać niekorzystnie na termogenezę po posiłkową, stężenie insuliny po posiłku oraz profil lipidowy (14, 15). Warto pamiętać o tym planując harmonogram posiłków.

Ile razy powinnyśmy jeść w ciągu dnia:

  • Ilość posiłków w ciągu dnia ma ogromne znaczenie, jednak nie ma jednej recepty dla wszystkich i jest to kwestia indywidualna.
  • Spożycie od 3 do 6 posiłków dziennie wydaje się być dobrym rozwiązaniem. Która opcja będzie najlepsza dla danej osoby zależy od wielu czynników osobniczych.
  • Osoby z mniejszym zapotrzebowaniem energetycznym i niewielką aktywnością fizyczną mogą spożywać mniej posiłków w ciągu dnia.
  • Osoby trenujące i sportowcy powinni skupiać się na dostarczeniu większej ilości posiłków w celu zaspokojenia dużego zapotrzebowania energetycznego, optymalizacji MPS i resyntezy glikogenu.
  • Warto spożywać posiłki regularnie, zgodnie z harmonogramem, w podobnych porach dnia.

Warto pamiętać, że chociaż ilość posiłków jest ważna to dla realizacji założeń diety, kluczowa jest przede wszystkim odpowiednia podaż energii dostosowana do celu danej osoby.

Autor: Jacek Feldman - Dietetyk sportowy, szkoleniowiec i specjalista od dietoterapii z wieloletnim doświadczeniem współpracujący z czołowymi polskimi sportowcami zawodowymi. Specjalizuje się w metodyce żywieniowej i suplementacji w sportach walki. Prawdziwy pasjonat uwielbiający trudne do zdiagnozowania przypadki kliniczne. Ceni sobie przede wszystkim podejście holistyczne i przywracanie homeostazy organizmu po wdrożeniu odpowiedniej diety i suplementacji.

Komentarze do wpisu (0)

Bestsellery
BEORGANIC MACA BIO W PROSZKU 200 G
BEORGANIC MACA BIO W PROSZKU 200 G

18,99 zł

szt.
LEGAL CAKES CZEKOLADA DOUBLE DATE 75G
LEGAL CAKES CZEKOLADA DOUBLE DATE 75G

12,99 zł

MOTHER'S PROTECT KRÓLOWA KROPLE 50ML
MOTHER'S PROTECT KRÓLOWA KROPLE 50ML

159,00 zł

szt.
REAL PHARM CREA STACK MONO HCL TCM PROSZEK 420G
REAL PHARM CREA STACK MONO HCL TCM PROSZEK 420G

64,90 zł

Najniższa cena: 75,00 zł
TIGUAR PASEK DO PRAKTYKI JOGI
TIGUAR PASEK DO PRAKTYKI JOGI

42,90 zł

Newsletter
Dołącz do naszego newslettera! Otrzymasz autorskiego E-Booka o podstawach suplementacji, cotygodniowe porady o zdrowym stylu życia i 7% rabatu na pierwsze zakupy!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl