Next-Level.pl
MASZ PYTANIA? ZADZWOŃ! (+48) 570 607 607 LUB NAPISZ: SKLEP@NEXT-LEVEL.PL
Darmowa dostawa
Nie lubisz płacić za przesyłkę?
Darmowa dostawa już (Kurier DPD) od 299,00 zł.
Bestsellery
MANGO PULPA KESAR 850G
MANGO PULPA KESAR 850G
15,40 zł
szt.
MOTHER'S PROTECT KRÓLOWA 50ML
MOTHER'S PROTECT KRÓLOWA 50ML
159,00 zł
szt.
OSTROVIT ARGININE 210G
OSTROVIT ARGININE 210G
27,90 zł
OSTROVIT MGZB 90 TAB.
OSTROVIT MGZB 90 TAB.
19,90 zł
szt.
VIVIO WEGAŃSKIE MLEKO KOKOSOWE 250G
VIVIO WEGAŃSKIE MLEKO KOKOSOWE 250G
23,90 zł

VIVIO QUINOA KOMOSA RYŻOWA BIAŁA 1 KG

Dostępność: Produkt chwilowo niedostępny
Cena: 23,90 zł 23.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Quinoa (komosa ryżowa) – ziarna, które znane są od tysiącleci. Zawierają wysoki procent pełnowartościowego białka, błonnik, antyoksydanty, witaminy i sole mineralne. Komosa ryżowa korzystnie wpływa na pracę organizmu, a przy tym jest smaczna. Należy do tej samej rodziny, co buraki i szpinak. Z powodzeniem zastąpi ryż czy ziemniaki.

Skład komosy ryżowej sprawia, że roślina ta może z powodzeniem zastąpić mięso. Poleca się ją szczególnie wegetarianom i weganom.

 
WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 G:

Wartość energetyczna

376 kcal

Tłuszcz

5,2 g

   w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0,7 g

Węglowodany

67,8 g

   w tym cukry

1,1 g

Białko

14,4 g
Sól
0,005 g

 

STOSOWANIE:  Ziarna komosy przed gotowaniem wypłukać w zimnej bieżącej,(jeśli woda nie pieni się zbytnio – wystarczy jedno płukanie, jeśli jednak mocno się pieni i jest dosyć mętna – płuczemy ziarna 2-3 razy i odcedzamy na sicie).

Gotuje się ją podobnie jak tradycyjny ryż, jednak nieco krócej 10-15 minut. Ma lekko słodkawy smak, nadaje się jednak zarówno do potraw na słodko, jak i na ostro.

– Na każdą szklankę nasion – ok. 2 szklanki wody, (do gotowania komosy czerwonej i czarnej używa się mniej płynu);

– Na kaszkę dla dziecka, możemy ugotować komosę w nieco większej ilości wody.

– W zależności od tego, czy używać się będzie quinoi do dań wytrawnych czy słodkich, można, lecz nie konieczni,e solić ją podczas gotowania; po ok. 10 minutach z ziaren wyłaniają się białe ‘sprężynki’, co oznacza, że komosa jest już ugotowana.

– Ugotowaną komosę przechowuje się w lodówce w hermetycznym pojemniku (szklanym, nie plastikowym) do 3 dni.

Można ją wykorzystywać jako dodatek do codziennych, szybkich dań.

 

SKŁAD: Komosa ryżowa biała.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl