

Nie lubisz płacić za przesyłkę?
VIVIO QUINOA KOMOSA RYŻOWA BIAŁA 1 KG





Opis
Quinoa (komosa ryżowa) – ziarna, które znane są od tysiącleci. Zawierają wysoki procent pełnowartościowego białka, błonnik, antyoksydanty, witaminy i sole mineralne. Komosa ryżowa korzystnie wpływa na pracę organizmu, a przy tym jest smaczna. Należy do tej samej rodziny, co buraki i szpinak. Z powodzeniem zastąpi ryż czy ziemniaki.
Skład komosy ryżowej sprawia, że roślina ta może z powodzeniem zastąpić mięso. Poleca się ją szczególnie wegetarianom i weganom.
Wartość energetyczna |
376 kcal |
Tłuszcz |
5,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,7 g |
Węglowodany |
67,8 g |
w tym cukry |
1,1 g |
Białko |
14,4 g |
Sól |
0,005 g |
STOSOWANIE: Ziarna komosy przed gotowaniem wypłukać w zimnej bieżącej,(jeśli woda nie pieni się zbytnio – wystarczy jedno płukanie, jeśli jednak mocno się pieni i jest dosyć mętna – płuczemy ziarna 2-3 razy i odcedzamy na sicie).
Gotuje się ją podobnie jak tradycyjny ryż, jednak nieco krócej 10-15 minut. Ma lekko słodkawy smak, nadaje się jednak zarówno do potraw na słodko, jak i na ostro.
– Na każdą szklankę nasion – ok. 2 szklanki wody, (do gotowania komosy czerwonej i czarnej używa się mniej płynu);
– Na kaszkę dla dziecka, możemy ugotować komosę w nieco większej ilości wody.
– W zależności od tego, czy używać się będzie quinoi do dań wytrawnych czy słodkich, można, lecz nie konieczni,e solić ją podczas gotowania; po ok. 10 minutach z ziaren wyłaniają się białe ‘sprężynki’, co oznacza, że komosa jest już ugotowana.
– Ugotowaną komosę przechowuje się w lodówce w hermetycznym pojemniku (szklanym, nie plastikowym) do 3 dni.
Można ją wykorzystywać jako dodatek do codziennych, szybkich dań.
SKŁAD: Komosa ryżowa biała.