

Nie lubisz płacić za przesyłkę?
PIĄTNICA BABKA JAJOWATA ŁUSKI 250G





Opis
Babka jajowata rośnie na terenach dobrze nasłonecznionych i nawodnionych. Naturalnie występuje w Hiszpani i na Wyspach Kanaryjskich. Uprawiana jest w USA, Brazylii i Indiach. Jej owocem jest torebka zawierająca małe nasiona, a ich łupina obfituje w związki śluzowe o właściwościach leczniczym.
Babka jajowata - naturalne źródło błonnika
Łuska babki jajowatej to naturalne źródło błonnika. Pochłaniając duże ilości wody wraz z toksynami pomaga usuwać złogi z jelit. Poprawia perystaltykę jelit i ułatwia procesy wypróżniania. Śluz zawarty w łupinie działa osłonowo – powleka złogi ułatwiając ich wydalanie.
Łuski babki jajowatej, dzięki właściwościom absorbującym nadmiar płynów z jelit, są często stosowane w leczeniu zaparć i biegunek. Dzięki obecności śluzu w łuskach, babka jest też stosowana w leczeniu stanów zapalnych jelit i hemoroidów. Polecana jest kobietom w ciąży i diabetykom.
Zastosowanie babki jajowatej
Babkę jajowatą najlepiej spożywać razem z posiłkami lub napojami. Łuski dodane do posiłku zagęszczają go, dlatego sprawdzą się jako dodatek do sosów i zup. Można je również dodawać do jogurtu, mleka, płatków. Podczas stosowania babki jajowatej ważne jest przyjmowanie dużej ilości płynów – pozwoli to uniknąć niepożądanych działań takich jak odwodnienie, bóle głowy i brzucha.