Next-Level.pl
MASZ PYTANIA? ZADZWOŃ! (+48) 570 607 607 LUB NAPISZ: SKLEP@NEXT-LEVEL.PL
Jak oszczędzać czas i pieniądze w kuchni? 0
Jak oszczędzać czas i pieniądze w kuchni?

JAK OSZCZĘDZAĆ NA JEDZENIU

W codziennym życiu, podczas zakupów czy gotowania często nie zwracamy uwagi na detale, które pozwolą nam znacznie zaoszczędzić pieniądze i czas, i pomogą nam utrzymać czystość w naszej kuchni, a także wesprzeć środowisko naturalne.

Jako dietetyk podczas przygotowywania posiłków istotna jest dla mnie smakowitość, różnorodność czy odpowiednia kaloryczność. Ale czy tylko? Sądzę, że finanse są równie istotną kwestią!

Czy to oznacza, że należy wybierać tylko najtańsze produkty? Niekoniecznie! Z perspektywy dietetyka uważam, że dużo ważniejsze będzie rozsądne zaplanowanie swoich zakupów, ekonomiczne przygotowywanie posiłków czy przyjrzenie się swoim nawykom, które sprawiają, że często marnujemy wiele zakupionych produktów.

Dzisiaj przedstawię Ci kilka tipów dzięki którym:

  • oszczędzisz pieniądze
  • oszczędzisz czas
  • zadbasz o porządek w swojej kuchni
  • przestaniesz marnować zakupione produkty

Te informacje mogą przydać się szczególnie:

  • pasjonatom gotowania
  • pasjonatom dietetyki
  • osobom, którym zależy na zorganizowaniu swojego żywienia
  • osobom, którym zależy na wprowadzeniu oszczędności
  • osobom, którym zależy na dobru naszej planety
  • dietetykom

Zachęcam Cię do wdrożenia zasad ekonomicznych zakupów i gotowania!

JAK WYDAWAĆ MNIEJ NA JEDZENIE I OSZCZĘDZAĆ CZAS NA PRZYGOTOWANIU POSIŁKÓW?

Oto najważniejsze zasady, które mogą Ci się przydać jeśli chcesz oszczędzać czas i pieniądze w kuchni:

  • zakupy rób zawsze z listą zakupów

  • kupuj kasze/ryż na wagę zamiast w woreczkach bo z reguły wychodzą dużo taniej

  • porównuj ceny za kilogram/litr, a nie patrz tylko na cenę za opakowanie

  • kupuj produkty w większych opakowaniach bądź wielopakach (o ile mają dłuższa datę i na pewno je zużyjesz)

  • wybieraj marki własne w supermarketach zamiast dużych marek (o ile skład i wartość produktu jest taka sama)

  • nie przepłacaj za produkty BIO/EKO

  • kupuj produkty przecenione z uwagi na krótka datę, to świetny sposób na oszczędzanie i uratowanie jedzenia, które w innym wypadku może trafić do kosza

  • rób zapasy na promocjach ale tylko wtedy gdy masz na to budżet i są to produkty które rzeczywiście zużyjesz

  • gotuj swoje posiłki na 2 dni

  • dobieraj garnki/patelnie do wielkości palnika. Wybieraj garnki z grubszym dnem, które lepiej trzymają ciepło

  • gotuj tylko taką ilość wody, jaka jest niezbędna do przygotowania danego posiłku i gotuj ją pod przykryciem

  • sól dodawaj dopiero do gotującej się wody, a nie przed gotowaniem

  • odgrzewaj tylko odmierzone porcje posiłku, a nie np. cały garnek zupy

  • regularnie czyść palniki i dysze gazowe, ponieważ ich niedrożność przyczynia się do większego zużycia gazu

  • możesz gotować także na parze - dzięki korzystaniu z poziomowych garnków ugotujesz parę rzeczy razem. Świetnie sprawdzą się tez potrawy jednogarnkowe bądź przygotowane w szybkowarze

  • nie otwieraj niepotrzebnie piekarnika podczas pieczenia i jeśli to możliwe korzystaj z termoobiegu

  • nie wkładaj ciepłego jedzenia do lodówki bądź zamrażarki

  • pamiętaj o systematycznym rozmrażaniu swojej lodówki

  • gotuj w czajniku tylko tyle wody ile potrzebujesz

  • korzystaj z mrożenia produktów - jest to świetny sposób, aby wiele produktów się nie zmarnowało. Mrozić możemy warzywa, owoce, rosół, masło, zioła, tortillę czy mleko kokosowe i wiele innych (użyć można woreczków/ foremek na kostki lodu/pudełek)

  • kontroluj daty ważności i w pierwszej kolejności spożywaj produkty z krótszym terminem do spożycia

  • przechowuj odpowiednio produkty w lodówce

  • wykorzystuj resztki i dodawaj je do innych dań

  • czerstwe pieczywo zetrzyj, przechowuj w szczelnym pudełku i ciesz się domową bułką tartą

  • zawsze sprawdzaj paragony w sklepie, bo niestety często ceny na półce w sklepie nie zgadzają się z tymi na paragonie

  • jeśli wiesz, że pewnych produktów bądź posiłków nie zużyjesz to … podziel się nimi! Na grupach Twojej dzielnicy bądź w miejscowej jadłodzielni zapewne znajdzie się chętny na Twój nadmierny posiłek/produkt!

  • korzystaj z aplikacji „too Good to go” bądź „foodsi” gdzie możesz lokalnie kupić taniej jedzonko i nie tylko

Jako dietetyk zapewniam Cię, że po wprowadzeniu tych zasad podczas zakupów czy gotowania Twój portfel oraz organizacja posiłków odczują pozytywne zmiany!

 

Autor: Sandra Stolarczyk - dietetyk, który działa z poczucia pasji i zamiłowania do zdrowego stylu życia. Ukończyła studia magisterskie na kierunku Dietetyka w WSBiNOZ w Łodzi. Jej specjalnością jest dietetyka sportowa, interesuje się również dietetyką kliniczną oraz psychodietetyką. Według Sandry połączenie tych dziedzin pozwala osiągnąć najlepsze efekty oraz długotrwałą zmianę stylu życia. Cały czas poszerza swoją wiedzę biorąc udział w szkoleniach, konferencjach oraz studiując artykuły naukowe.

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Dołącz do naszego newslettera! Otrzymasz autorskiego E-Booka o podstawach suplementacji, cotygodniowe porady o zdrowym stylu życia i 7% rabatu na pierwsze zakupy!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl