Witamina B12 - właściwości, działanie i najlepsze dawkowanie
Witamina B12 występuje praktycznie tylko w produktach zwierzęcych takich jak podroby, mięsa, ryby, jajka, owoce morza. Wegańskie źródło witaminy B12 to między innymi soja, jednak trzeba jej zjeść naprawdę dużo w porównaniu do mięs, aby zaspokoić zapotrzebowanie dzienne na tą właśnie witaminę. Niestety według wielu badań większość osób na dietach wegetariańskich lub wegańskich (zwłaszcza osoby stosujące tą dietę nieumiejętnie i w pogoni za modą) wykazują niedobory witaminy B12. Warto w takim przypadku włączyć do suplementacji witaminę B12, zwłaszcza jeśli dieta wegetariańska jest kontynuowana przez dłuższy okres czasu. Pewne ilości witaminy B12 są magazynowane w wątrobie i dopiero po kilku latach kiepskiej diety ubogiej w witaminę B12 może dojść do niedoborów.
Co powoduje niedobory witaminy B12:
- Zażywanie pigułek antykoncepcyjnych
- Leki zobojętniające kwas żołądkowy. Kwas żołądkowy jest niezbędny do prawidłowego wchłaniania witaminy B12
- Metformina, czyli lek często używany w przypadku problemów z gospodarką cukrową.
- Palenie papierosów
- Nadmiar kwasu foliowego, czyli sztucznej formy folianu
Za co odpowiada witamina B12
- Witamina B12 jest jednym z głównych budulców czerwonych krwinek wraz z żelazem i innymi witaminami z grupy B. Jej niedobór prowadzi do anemii.
- Jej niedobór może się objawiać drętwieniem palców, paleniem stóp, uczuciem kłucia.
- Niedobór może doprowadzić do zmęczenia, problemów ze snem i pamięcią (typowe objawy anemii)
- Witamina B12 jest również ważna dla sprawnie działającego mózgu i jej niedobory mogą powodować neurodegradację, choroby psychiczne takie jak depresja czy zaburzenia obsesyjno-kompulsywne.
- Witamina B12 pomaga w prawidłowej pracy serca
- Innymi szacunkowymi problemami, na jakie może mieć wpływ niedobór witaminy B12 to astma, problemy skórne, trudności w metabolizowaniu węglowodanów, a tym samym problem z gospodarką cukrową.
Jeśli podejrzewasz u siebie niedobory witaminy B12, to oprócz zwiększenia ilości pokarmów ją zawierających warto włączyć jej suplementację. Szczególnie jeśli jesteś osobą jedzącą małe ilości żywności pochodzenia zwierzęcego lub sportowcem intensywnie trenującym. Dawka witaminy B12 to około 500-1000 mcg na dobę. W celu ustalenia dokładnej dawki warto wykonać badania lekarskie.
https://
Kanał YouTube Michał Undra