Oregano - właściwości, działanie i najlepsze dawkowanie
Oregano, czyli lebiodka pospolita, jest najbardziej znana jako przyprawa ze względu na swój charakterystyczny aromat. Jednak od lat z uwagi na jej właściwości lecznicze, pozyskuje się z niej olej. Oregano wykazuje właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne, wspomaga trawienie i łagodzi kaszel. Właściwości oleju z oregano znali już starożytni Grecy, którzy używali liści tej roślin na ciało w celu łagodzenia bólów mięśniowych. Z kolei Rzymianie stosowali go na ukąszenia skorpionów i pająków.
Korzyści wynikające z suplementacji oregano:
- Olej z oregano dzięki składnikom fenolowym w nim zawartych działa jako przeciwutleniacz zapobiegając starzeniu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.
- Oregano zawiera do 1,2 procent olejku eterycznego zawierającego karwakrol i tymol. Są to substancje, które wykazują działanie bakterio i grzybobójcze, a nawet działają przeciwpasożytniczo.
- Oregano zwiększa wydzielanie śliny, soku żołądkowego i żółci co wspomaga proces trawienia pokarmu. Z tego względu jest często używane do potraw lub dodawane do suplementów wspomagających trawienie.
- Oregano wzmaga wydzielanie śluzu przez bony śluzowe górnych dróg oddechowych oraz może działać rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli. W związku z tym w ziołolecznictwie jest stosowane w nieżytach górnych dróg oddechowych, kaszlu i utrudnionym odkrztuszaniu.
- W Rosji i na Ukrainie oleju z lebiodki używa się jako środka na ból zęba. Olejek z oregano jest stosowany również jako składnik maści przeciwbólowych.
- W ziołolecznictwie oregano jest używane jako zioło o właściwościach uspokajających, łagodzących swędzenie skóry oraz wspomagających leczenie odleżyn.
- Olej z oregano ze względu na swoje naturalne pochodzenie jest bezpiecznym suplementem, czy też przyprawą, niewykazującą negatywnych następstw. W przypadku suplementów warto szukać takich, które posiadają standaryzację powyżej 80% karwakrolu.
Autor: Artur Jobda - Doświadczony trener personalny, szkoleniowiec, instruktor kulturystyki, rekreacji ruchowej oraz fitness, certyfikowany instruktor Blackroll. Specjalizuje się w prowadzeniu zajęć indywidualnych i grupowych, korekcji wad postawy i nauki poprawnego wykonywania ćwiczeń, dobieraniu odpowiednich planów treningowych i żywieniowych. Pracuje z ludźmi po urazach, jak i sportowcami – zawodnikami sportów walki, biegów OCR, kolarzami.
Źródła:
1. Hać-Szymańczuk B., Lipińska E., Grzegrzółka O., Ocena aktywności przeciwbakteryjnej oregano, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 2012, nr 3
2. Czosnowska E., Mścisz A., Oregano – fascynująca przyprawa, ale czy tylko? Możliwe zastosowania, substancje aktywne, właściwości terapeutyczne, "Postępy Fitoterapii" 2008, nr 4
3. Ożarowski A. Jaroniewski W., "Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie", Warszawa