Next-Level.pl
MASZ PYTANIA? ZADZWOŃ! (+48) 570 607 607 LUB NAPISZ: SKLEP@NEXT-LEVEL.PL
Uzależnienie od cukru 0
Uzależnienie od cukru

Czy cukier jest szkodliwy 

Uzależnienie od cukru

Codziennie słyszy się, że cukier szkodzi i nie powinno się go spożywać. Jednak w praktyce bywa już różnie. Wpływ na taką sytuację ma na pewno to, że mało kto tłumaczy przeciętnemu zjadaczowi chleba jak działa cukier na nasz organizm i jakie on niesie ze sobą skutki uboczne. Można znaleźć co prawda sporą ilość artykułów na ten temat w internecie, jednak po przeczytaniu paru specjalistycznych wyrazów, które są jasne tylko dla dietetyków lub osób znających się na odżywianiu, czytelnik się zniechęca bo nie wie o co tak naprawdę chodzi i jak ma się do tego odnieść. Proces rozumienia i nauki przebiega na zasadzie połączeń ze znaną nam już informacją i dlatego warto wyjaśnić to w prosty i logiczny sposób. Jak cukier wpływa na wasz organizm i czy rzeczywiście jest on tak bardzo szkodliwy oraz uzależniający jak się o nim mówi?

Wzrost spożycia cukru

Odnieśmy się do amerykańskich naukowców, którzy opublikowali badania na temat wzrostu spożycia cukru. Według nich w 1700 roku spożywano niecałe 2 kg cukru rocznie, w roku 1800 było to już niecałe 9 kg cukru rocznie, w roku 1900 około 40 kg cukru rocznie – a w 2009 roku ponad połowa Amerykanów spożywała 250 g cukru dziennie, co daje nam około 90 kg cukru rocznie!

Jak więc widać jest to wzrost gigantyczny. Na taki stan rzeczy na pewno ma wpływ to, że cukier jest dodawany praktycznie wszędzie i uświadczymy go w większości produktów dostępnych w sklepach. Produkcja światowa cukru już dawno przekroczyła 100 milionów ton rocznie. Cukier w produkcji jest stosunkowo tani, świat produkuje nadwyżkę cukru, przez co wszyscy producenci starają się za wszelką cenę wepchnąć nam cukier gdzie tylko się da. Jest to produkt tani, a przy tym można go ukryć tak, że konsument nawet nie zdaje sobie sprawy ile cukru w siebie wrzuca. Gdy ktoś zacznie świadomie czytać etykiety to zda sobie sprawę, że produkty typu musli z wielkim napisem FIT na opakowaniu, to w większości jedna wielka ściema i kolejny sposób na opchnięcie nam cukru w zamaskowanej postaci. Kupujemy te produkty w wierze, że pomogą nam schudnąć, a tymczasem tyjemy i nie zdajemy sobie sprawy jak to możliwe. To tak, jakby zjeść pizzę i później dla równowagi zagryźć ją owocem i wierzyć, że straty się wyrównają.

Trzy główne źródła cukru

Ta informacja może was zaskoczyć, ale trzy największe źródła cukru w naszej diecie wcale nie są nam serwowane tylko w postaci słodyczy. Najbardziej podstępne są soki, napoje energetyczne i napoje sportowe. Dopiero następne w kolejności są ciastka, desery i inne tego typu produkty. Osoby przechodzące na dietę bardzo często kierują się tym, co wbijano im do głowy przez lata: że owoce są zdrowe. Zaczynają wtedy zamieniać napoje słodzone typu cola na soki owocowe. Jest to fatalny błąd, ponieważ w sokach owocowych cukru jest nawet więcej niż w napojach typu coca cola.

Bardzo często w sokach owocowych cukier jest drugim składnikiem produktu, a owoce dopiero na 3 lub 4 miejscu. Jeżeli chcemy skutecznie się odchudzać musimy mieć poziom cukru w organizmie jak najniższy, aby organizm został zmuszony sięgnąć do rezerw. Picie napojów słodzonych typu cola, soki, napojów energetycznych jest potężną dawką kalorii w całodniowym bilansie. Nie dziwcie się, że dietetyk zakazuje wam pić tego typu napojów. Witaminy i wszelkie wartości odżywcze utleniają się z soków po około godzinie. Oczywiście soki są dodatkowo wzmacniane witaminami syntetycznymi, które wypisane są na kartonie ogromnymi literami. Daje nam to wrażenie, że kupujemy coś zdrowego i odżywczego – ale nie są to witaminy naturalne, tylko syntetyczne dodane już w procesie produkcji (wiele badań pokazuje że witaminy syntetyczne nie wchłaniają się tak dobrze jak naturalne).

Będąc w okresie redukcji tkanki tłuszczowej możemy pozwolić sobie na picie herbat, wody, kawy (oczywiście niesłodzonej cukrem) i raz na jakiś czas napoju typu cola zero. Co do napojów energetycznych, to warto być ostrożnym, ponieważ dodawanie do niego tak ogromnej ilości cukru jak to robią producenci jest po prostu głupotą. Założeniem tego napoju ma być dodanie nam energii i faktycznie tak się dzieje ale…. przez około 20 min od spożycia. Dzieje się tak dlatego, że po bardzo dużej dawce kofeiny i cukrów szybko uwalnianych do krwiobiegu mamy duży strzał energii ale krótko dostępnej. Cukry uwalniane w bardzo szybkim tempie prowadzą do chwilowego haju po czym działają w sposób usypiający (za sprawą wydzielania insuliny). W związku z tym sięgamy po kolejny napój i doprowadza nas to do błędnego koła. Pijemy, aby mieć chwilę haju, a następnie sięgnąć po kolejną dawkę bo jest gorzej niż przed wypiciem. Zdecydowanie lepszym wyjściem w takiej sytuacji jest wypicie kawy słodzonej słodzikiem, gdyż uchroni nas to przed efektem zjazdu spowodowanego zbyt dużą ilością cukru we krwi.

 

Ukryte źródła cukru

Producenci ukrywają przed nami cukry na etykietach produktów na rożne sposoby i warto poznać te najpopularniejsze, aby następnym razem idąc do sklepu nie dać się nabrać.

Najpopularniejszymi nazwami zastępczymi dla cukru są: sacharoza, dekstroza, maltoza, galaktoza, fruktoza (szczególnie syrop glukozowo-fruktozowy). Aby ułatwić sprawę i oszczędzić wkuwania na pamięć tych wszystkich nazw, warto zapamiętać prostą wskazówkę: prawie wszystkie zamienniki cukru jak widać powyżej kończą się na trzy litery - "OZA". Więc jeżeli następnym razem będziecie czytać etykietę produktu, to te trzy literki na końcu wyrazu mogą oznaczać ukryty w produkcie cukier.

 

Ile cukru mogę bezpiecznie spożywać?

W życiu potrzebny jest balans i czasem warto sobie pozwolić na coś słodkiego i nie mieć z tego powodu wyrzutów sumienia. Aby ustalić rozsądną dawkę cukru należałoby rozgraniczyć, czy mówimy o osobach chcących mieć ładną, wysportowana sylwetkę, czy o osobie, która chce po prostu zachować dzięki diecie zdrowie.

Osoby ćwiczące, którym zależy na sportowej sylwetce, mogą jeść jakiegoś batonika lub inna słodką rzecz raz w tygodniu. Co do reszty osób – dzienne zalecane i według subiektywnej opini bezpieczne spożycie cukrów, które nie spowoduje nam krzywdy to: 36 g (9 łyżeczek) w codziennej diecie mężczyzn, 20 g (5 łyżeczek) w diecie kobiet, 12 g (3 łyżeczki) w przypadku dzieci (mowa o osobach nie cierpiących na choroby metaboliczne typu insulinooporność czy cukrzyca bo to już zupełnie inna bajka).

Aby nie pokrywać tego suchą wiedzą, zwróćcie uwagę jaką zawartość cukru mają popularne produkty, które są dostępne w sklepach:

  • puszka coca-coli – 35 g cukru (7 łyżeczek)
  • mały jogurt truskawkowy – 21,5 g cukru (ponad 4 łyżeczki)
  • tabliczka czekolady mlecznej z orzechami – 46,5 g cukru (ponad 9 łyżeczek)
  • tabliczka gorzkiej czekolady 90% – 11 g cukru (2 łyżeczki)

 

Czy cukier jest szkodliwy?

W nadmiarze jak najbardziej tak. Cukier, gdy pojawi się we krwi, jest substancją toksyczną którą organizm za wszelką cenę stara się usunąć. W sprawnie działającym organizmie trzustka wyrzuca insulinę i "wpakowuje" cukier do mięśni i tak chroni nas przed uszkodzeniami między innymi tętnic, które może spowodować nadmiar cukru. 

Co się dzieje z nadmiarem cukru krążącym w organizmie? Organizm, aby nie doprowadzić do uszkodzeń tkanek jakie może spowodować cukier musi wpakować nadwyżkę energetyczną w komórki tłuszczowe i niestety przez to oponka na brzuchu się powiększa ;-)

 

Czy jestem uzależniony od cukru?

Cukry niestety mają wielką skłonność do uzależniania osoby jedzącej je systematycznie. Pierwszą chorobą na jaką zapadali Indianie w Amazonii po przybyciu Europejczyków była próchnica. Działo się tak dlatego, że podróżnicy zawozili tam cukier, a Indianie szybko włączyli go do swej diety w dużych ilościach. Uzależnienie od cukru jest charakterystyczne dla naszego gatunku. Natura, aby zachęcić nas na początku ewolucji do chodzenia i skubania słodkich drobinek typu jagody, poziomki, wyposażyła nas w uzależnienie od cukru, aby chciało nam się zbierać witaminki zawarte w drobnych owocach.

To, że człowiek z natury jest leniwy jest prawdą i oszczędność energii jest nam wpisana w geny. Stąd między innymi brak chęci do uprawiania sportu przez większość społeczeństwa, masowe zwolnienia dzieci z zajęć wychowania fizycznego, wynalazki typu windy i ruchome schody. Syndromy uzależnienia od cukru są podobne jak od innych substancji i jeżeli ktoś obserwuje u siebie notoryczną chęć na produkty z dużą zawartością cukru i usprawiedliwia się sam przed sobą niczym alkoholik (że nie robicie nic złego), to może świadczyć o tym, że możecie być uzależnieni od cukru.

 

Autor: Artur Jobda - Doświadczony trener personalny, szkoleniowiec, instruktor kulturystyki, rekreacji ruchowej oraz fitness, certyfikowany instruktor Blackroll. Specjalizuje się w prowadzeniu zajęć indywidualnych i grupowych, korekcji wad postawy i nauki poprawnego wykonywania ćwiczeń, dobieraniu odpowiednich planów treningowych i żywieniowych. Pracuje z ludźmi po urazach, jak i sportowcami – zawodnikami sportów walki, biegów OCR, kolarzami. 

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Dołącz do naszego newslettera! Otrzymasz autorskiego E-Booka o podstawach suplementacji, cotygodniowe porady o zdrowym stylu życia i 7% rabatu na pierwsze zakupy!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl